image Follow Us:
Text Size

Heveny prosztata gyulladás

A prosztata állományának heveny gyulladása az esetek többségében húgycsövön keresztül felszálló fertőzés útján lép fel.
Leggyakoribb tünete a fájdalmas vizelés, kifejezett alhasi, gáttáji fájdalom, láz. A prosztata a gyulladás következtében megduzzad, ezért a rajta áthaladó húgycső keresztmetszetét szűkítheti (mintha egy locsolócsőre rálépnénk), vizelési nehezítettséget okozhat.

A végbél felőli prosztatavizsgálat során a prosztata igen fájdalmas tapintatú.
A klinikai jelek és a vizsgálat igen egyértelműen jelzi a diagnózist. A vizeletben ilyenkor gennyet találhatunk (1-4+), fehérje és vér is előfordulhat. A vizeletet tenyésztésre küldjük ilyenkor a kórokozó kiderítése céljából.


A kezelés antibiotikus kúra, melyet az esetek nagy részében kórházban adagolunk, vénás injekció formájában. A kezelést gyulladáscsökkentő adagolásával egészítjük ki. A láz megszűnése után a kezelés járóbetegként folytatódik, a vénásan adott antibiotikumot szájon keresztül szedhetőre váltjuk. A kezelés nem pár napos, 2-4 hétig is tarthat.

Nagyon fontos ilyenkor a fűszerszegény, alkoholmentes diéta. A fűszerszegény diéta alatt nem az ízetlen, ehetetlen ételeket értjük, hanem a túlzások kerülését.


Amennyiben a kezelés hatására a láz és a fájdalom nem mérséklődik, prosztata tályog alakulhat ki, melynek megoldása húgycsövön keresztüli műtét, a prosztata tályog megnyitása. Szerencsére erre csak nagyon ritkán kerül sor.